Waar kan Ozon onstaan tijdens?
Het bekendste voorbeeld is natuurlijk de ozonlaag, waar ozon wordt geproduceerd door de ultraviolet stralen (UV-stalen) van de zon. Maar ozon wordt ook aangemaakt bij bijvoorbeeld onweersbuien en watervallen. Bij onweersbuien ontstaat de ozon door de extreem hoge voltages die daarmee gepaard gaan. Bij een hoge concentratie heeft het een scherpe geur die aan Chloor doet denken.
In ons werk kunnen we ozon tegen komen bij onder andere werkzaamheden in hoogspanning stations. In deze stations kan onder bepaalde omstandigheden ozon worden gevormd door hoogspanning. Tijdens deze zogenaamde corona ontladingen (niet te verwarren met het Corona virus) wordt ozon gevormd.
Er is voor mensen een blootstellingslimiet gesteld. Als deze wordt overschreden treden symptomen op als droge mond en keel, hoesten, hoofdpijn en een drukkend gevoel op de borst. Bij dodelijke concentraties zullen acutere effecten optreden.
Het is dus belangrijk dat je ozon niet inademt. Bij hoogspanning stations zijn er vaak maatregelen voorzien om te voorkomen dat je in aanraking komt met ozon. Denk hierbij aan aangebrachte ventilatie, maar ook signalisatie door een rode lamp boven de ingang. Toch kan het zijn dat ook hier de concentratie ozon te hoog wordt. Aangezien ozon zwaarder is dan lucht zit de grootste concentratie ozon vaak in lager gelegen delen zoals kelders / kruipruimten.
Scan de volgende code met de app om deze toolbox te bekijken.